A Techno-Víz Laboratóriumi és Mérnökszolgálati Kft. a Víz- és Csatornaművek Koncessziós ZRt. Szolnok egyszemélyes kft-jeként 1996-ban alakult, 100% magyar vállalkozás. Korábban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Víz és Csatornamű Vállalat Technológiai osztályaként működött. A cég fő tevékenysége: műszaki vizsgálatok és elemzések végzése. Megalakulásától kezdve a Nemzeti Akkreditáló Testület által akkreditált laboratóriumként működik.

A kft. tevékenységi köre hosszú időn keresztül elsősorban a víziközmű szolgáltatáshoz kötődött, mely leginkább a felszín alatti és felszíni ivóvízbázisok, a vízműveknél alkalmazott tisztítási technológiai fázisok, a szolgáltatott ivóvíz minőségének, valamint a szennyvíztisztító telepek és közcsatorna szennyezők vizeinek és iszapjainak akkreditált mintavételeit és akkreditált vizsgálatait foglalta magában.

Az utóbbi időben az akkreditált műszaki terület a vevői igényeknek megfelelően jelentősen bővült. 2015-től az akkreditált szervezet Techno-Víz Kft. Laboratórium néven folytatja tevékenységét.

A Techno-Víz Kft. Laboratórium akkreditált műszaki területe (a NAT által az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány szerint akkreditálva):
1. Felszín alatti víz, ivóvíz, felszíni víz, felszíni vízmű tisztítási fázisaiból származó víz, ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz, palackozott ivóvíz, palackozott ásványvíz, palackozott gyógyvíz, mesterséges fürdővíz, természetes fürdővíz fizikai és kémiai vizsgálata
2. Mélységi rétegekből kitermelt víz és víztechnológiai létesítmények légtereinek gáztartalom és gázösszetétel vizsgálata
3. Depóniagáz, biogáz gáztartalom és gázösszetétel vizsgálata
4. Szennyvíz (használt – szennyezett víz, csurgalékvíz, híg biozagy) fizikai és kémiai vizsgálata
5. Szennyvíziszap, komposzt, szilárd fázisú biozagy fizikai és kémiai vizsgálata
6. Hígtrágya, szerves trágya, talajjavító anyag, műtrágya fizikai és kémiai vizsgálata
7. Talaj fizikai, kémiai és mechanikai vizsgálata
8. Üledék fizikai és kémiai vizsgálata
9. Növény, növényi rész fizikai és kémiai vizsgálata
10. Hulladék fizikai és kémiai vizsgálata
11. Élelmiszer, tartósított élelmiszer, húskészítmény, hús- és hústermék, tejtermék (tej, hőkezelt tej, ízesített tejital, sajt, ömlesztett sajt és túró, sűrített tej, tejpor és porított tejtermék, tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab), savanyú tejkészítmény, állati, növényi zsír és olaj, margarin, vaj, étkezési olajemulzió, kenhető zsír, kenyér és péksütemény, száraztészta, sütőipari termék, édesipari ter-mék, keksz, likőr és pálinkakészítmény, fűszer és ízesítő, fűszerpaprika őrlemény, méz fizikai és kémiai vizsgálata
12. Élelmiszer, húskészítmény, tejtermék, kenyér és péksütemény, sütőipari termék, tartósított élelmi-szer, édesipari termék érzékszervi vizsgálata
13. Felszín alatti víz, ivóvíz, felszíni víz, felszíni vízmű tisztítási fázisaiból származó víz bakteriológiai, mikroszkópos biológiai és ökotoxikológiai vizsgálata
14. Ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz, palackozott ivóvíz, palackozott ásványvíz, palackozott gyógyvíz bakteriológiai vizsgálata
15. Mesterséges fürdővíz bakteriológiai vizsgálata
16. Természetes fürdővíz bakteriológiai és mikroszkópos biológiai vizsgálata
17. Élelmiszer: hús, húsipari termék, baromfi, baromfiipari termék, tej, tejtermék, tojás, tojáskészítmény, hal, halkészítmény, növényi eredetű nyers termék ,gyümölcslé, gabona, gabonaipari termék, fagyasztott termék, fűszer, zsír, olaj, margarin, édes- és cukrászipari termék, sütőipari termék, szárított instant készítmény, szárított készítmény hőkezelést igénylő termék, prezerv, hidegkonyhai termék, készétel, hőkezelés nélkül fogyasztható élelmiszer, méz, cukor-, édesipari termék, konyhai készétel, konzerv, félkonzerv, gyorsfagyasztott élelmiszer, növényi és állati eredetű nyers élelmiszer bakteriológiai vizsgálata
18. Higiénia: felszerelés, eszköz, edényzet, felület, személyi tisztaság bakteriológiai vizsgálata
19. Talaj, üledék bakteriológiai és ökotoxikológiai vizsgálata
20. Termelésnövelő anyag (szerves trágya, komposzt, gilisztahumusz, talajjavító anyag, mikrobiológiai készítmény, termesztő közeg, növénykondicionáló készítmény) bakteriológiai, mikroszkópos biológiai és ökotoxikológiai vizsgálata
21. Hulladék bakteriológiai és ökotoxikológiai vizsgálata
22. Szennyvíz (használt – szennyezett víz, csurgalékvíz) bakteriológiai, mikroszkópos biológiai és ökotoxikológiai vizsgálata
23. Híg biozagybakteriológiai, mikroszkópos biológiai és ökotoxikológiai vizsgálata
24. Szennyvíziszap, szilárd fázisú biozagy, technológiai fázisból származó iszap bakteriológiai és mikroszkópos biológiai vizsgálata
25. Ivóvíz, felszíni víz, felszín alatti víz, mesterséges fürdővíz helyszíni vizsgálata
26. Szennyvíz (használt – szennyezett víz, csurgalékvíz, híg biozagy) helyszíni vizsgálata
27. Hígtrágya helyszíni vizsgálata
28. Környezeti zaj (üzemi, szabadidős és építési zajforrás zajkibocsátása és zajterhelése) helyszíni vizsgálata
29. Munkahelyi zaj (Munkavállalót érő zajexpozíció) helyszíni vizsgálata
30. Ivóvíz, felszín alatti víz, felszíni vízmű tisztítási fázisaiból származó víz, , felszíni víz mintavétele és mintaelőkészítése
31. Ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz mintavétele és mintaelőkészítése
32. Mesterséges fürdővíz mintavétele és mintaelőkészítése
33. Természetes fürdővíz mintavétele és mintaelőkészítése
34. Mélységi rétegekből kitermelt víz és víztechnológiai létesítmények légtereinek mintavétele és mintaelőkészítése
35. Depóniagáz, biogáz mintavétele
36. Szennyvíz (használt – szennyezett víz, csurgalékvíz, híg biozagy) mintavétele és mintaelőkészítése
37. Szennyvíziszap, komposzt, szilárd fázisú biozagy mintavétele és mintaelőkészítése
38. Üledék mintavétele és mintaelőkészítése
39. Talaj mintavétele és mintaelőkészítése
40. Hulladék mintavétele és mintaelőkészítése
41. Növény, növényi rész mintavétele és mintaelőkészítése
42. Szerves trágya, hígtrágya, műtrágya mintavétele és mintaelőkészítése
43. Élelmiszer, higiénia mintavétele és mintaelőkészítése
44. Hús, húsalapú élelmiszerek, gyorsfagyasztott élelmiszer, növényi és állati eredetű nyers élelmiszer, gabona, élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hantolt termények, sütőipari termékek, tartósított élelmiszerek, elelmiszerek és alapanyagaik, állati és növényi zsírok és olajok mintavétele és mintaelőkészítése

Az akkreditált műszaki területet részleteiben tartalmazó Részletező Okirat letölthető itt!